Cannabisproducten tegen vermindering van chronische pijn en neuropathie

Gepubliceerd op 13 juni 2022 om 11:31

Verenigde Staten – Het bewijs voor de effectiviteit van cannabis gerelateerde producten voor de behandeling van chronische pijn is tot nog toe dun. Volgens een nieuwe systematische wetenschappelijke review door onderzoekers van de Oregon Health & Science University kunnen producten met hoge THC-waardes helpen bij de behandeling van neuropatische pijn.

Onderzoekers hebben bewijs gevonden voor een korte termijn voordeel bij de behandeling van neuropathische pijn – veroorzaakt door schade aan perifere zenuwen, zoals diabetische neuropathie die resulteert in pijn die wordt beschreven als brandend en tintelend. Bij het onderzoek waren producten met 100 procent THC betrokken: dronabinol (Marinol) en nabilone (Cesamet).

Beide producten leiden volgens de review ook tot opmerkelijke bijwerkingen, waaronder sedatie en duizeligheid.


Een ander product, een sublinguale spray van gelijke delen THC en cannabidiol (CBD)geëxtraheerd uit de cannabisplant – bekend als nabiximols – toonde ook bewijs van enig klinisch voordeel voor neuropathische pijn, hoewel dat product niet verkrijgbaar is in de VS.

Weinig hard bewijs voor werking cannabisproducten

“Over het algemeen verraste de beperkte hoeveelheid bewijs ons allemaal”, zegt hoofdauteur Marian S. McDonagh, Pharm.D., emeritus hoogleraar medische informatica en klinische epidemiologie aan de OHSU School of Medicine. “Met zoveel buzz rond cannabisgerelateerde producten en de gemakkelijke beschikbaarheid van recreatieve en medicinale marihuana in veel staten, zouden consumenten en patiënten kunnen aannemen dat er meer bewijs zou zijn over de voordelen en bijwerkingen.

 

“Helaas is er heel weinig wetenschappelijk valide onderzoek naar de meeste van deze producten. We zagen slechts een kleine groep observationele cohortstudies over cannabisproducten die gemakkelijk verkrijgbaar zouden zijn in staten die dit toestaan. Deze waren niet ontworpen om de belangrijke vragen over de behandeling van chronische pijn te beantwoorden.”

Kiezers in Oregon, Washington en 20 andere staten hebben medische en recreatieve marihuana gelegaliseerd, maar de onderzoekers ontdekten dat veel van de producten die nu verkrijgbaar zijn bij Amerikaanse dispensaria niet goed zijn bestudeerd. “Voor sommige cannabisproducten zijn de gegevens schaars met onnauwkeurige schattingen van het effect. Onderzoeken hadden soms methodologische beperkingen”, schrijven de auteurs.

 

“Cannabisproducten variëren nogal wat betreft hun chemische samenstelling, en dit kan belangrijke effecten hebben op het gebied van voordelen en schade voor patiënten”, zegt co-auteur Roger Chou, M.D., directeur van OHSU’s Pacific Northwest Evidence-based Practice Center. “Dat maakt het moeilijk voor patiënten en clinici, omdat het bewijs voor het ene op cannabis gebaseerde product misschien niet hetzelfde is voor het andere.

Bron: neurosciencenews.com (EN)

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.